HTML

Felhívás

A meleg büszkeség napján történtek azt mutatják, hogy egyre vadabb indulatok záporoznak a melegekre, s a velük szimpatizálókra.

Friss topikok

  • tesz-vesz: @Ungváry Rudolf: ez egész korrekt (2010.06.28. 13:12) Felhívás

Linkblog

Archívum

Felhívás

2008.07.06. 04:15 rapai ágnes

 

„A Meleg Méltóság Menete az Erzsébet térről indult az Andrássy úton a Városliget felé 16 óra után. Ugyanebben az időben indult meg az ellentüntetők menete is az 56-osok teréről az Erzsébet tér felé. A melegek és szimpatizánsaik nagyjából másfél ezren, az ellentüntetők menetének tagjai néhány százan voltak. Mindkét felvonulást rendőrök vették körbe. A melegfelvonuláson résztvevők olyan világhírű művészek portréit vitték, akik nyilvánosan vállalták másságukat. Sokan transzparensekkel, szivárványszínű napernyőkkel vonultak fel. A menetet kamionok kísérték, amelyekről zene szólt.

A melegek menetét az Andrássy út teljes hosszában gyalázták és dobálták az út mindkét oldaláról. A legerősebb támadás a Liszt Ferenc térnél, a Rendszerváltó Fórum rendezvényének helyszínén érte a felvonulókat. A térnél az ellentüntetők megpróbálták megbontani a kordont, rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak. A rendőrök a Városliget környékén több helyen is összecsaptak velük.
 
„…Az ellentüntetők folyamatosan gyalázták a felvonulókat. A "buzizás" mellett szidták a zsidókat és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is.”

Megtámadták a melegfelvonuláson tudósítóként dolgozó Orosz Józsefet, a Klubrádió riporterét szombaton Budapesten. Az újságíró elmondta: a Kodály köröndnél ketten rátámadtak, a támadók, akik felismerték őt, először szidalmazták, majd leütötték. A riporter megsérült az arcán és a vállán, néhány percre az eszméletét is elvesztette. Elmondása szerint az egyik támadó kiüvöltött a tömegnek: "Gyertek ide, itt lehet leturházni Orosz Józsefet!"   
 
„Incidens érte a felvonulás után Lévai Katalint és Szetey Gábort is”
 
„Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő az Indexnek elmondta, hogy a Városligetben három suhanc szidalmazta, leköpte, sörrel lelocsolta, majd megpofozta. A politikus egy motoros rendőrtől kért segítséget, de az elmondása szerint ott akarta hagyni, végül civil ruhás nyomozók rendőrautóval vitték ki a ligetből.”
 
(MTI) NOL • Népszabadság Online   • 2008. július 5.
 
Felhívás
Ne engedjük, hogy folytatódjék a melegek megkülönböztetése!
Szálljunk szembe a diszkrimináció minden fajtájával!
 

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szolidaritasmeleghonfitarsainkkal.blog.hu/api/trackback/id/tr8555365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rapai ágnes 2008.07.06. 04:20:57

Aláírom:

Rapai Ágnes, költő

Gozlán Ali 2008.07.06. 14:33:05

Egyetértek. Gozlán Ali, Magyarországon élő arab mérnök

nyky 2008.07.06. 14:47:45

Egyetértek. A kisebbségek jogait normális demokráciában minden állampolgárnak meg kell védeni.Fel kell lépni ezek megsértőivel szemben, különösen akkor, ha a jogsértés fizikai erőszakban nyilvánul meg, mint a Meleg Méltóság Menetén részvevőkkel szemben történt.
Nyéki Károly

Pécsi Katalin irodalomtörténész 2008.07.06. 16:25:16

Persze, hogy egyetértek.
Tegnap sikerült azt is átélnem, milyen lehetett '44-ben vonulni a járókelők sorfala között. A Páva utcában, a Rákóczi úton vonulókról szóló filmfelvételt nézegetve, a menet mögött, a jádán ácsorgók közömbösségén voltam eddig kiakadva: most megtapasztaltam azt is, milyen, amikor a tömeg nemcsak közömbösen hallgat, de magából kivetkőzve ordít a kordonok 2 oldaláról, hogy "Mocskos buzik"! (Na jó, nem a Duna-partra meneteltettek bennünket). De ijesztő volt, hogy végig, a Városligetig nem lehetett kilépni a menetből, bármennyire is szeretett vona valaki. A Benczúr utcánál terelőutakra vezettek bennünket, mert a rendőrök nem voltak képesek biztosítani az Andrássy utat, így egy darabig megszűnt a kordon. Két családtagom, - fiatal házaspár - egy kávéház teraszánál lelépett: dolguk is volt, meg féltek is némileg. Alkalmasnak tűnt a helyszín, hogy rendeljenek ott egy kávét, és elvegyüljenek a "békés polgárok" között. Fél perc se telt el, hanyatthomlok menekültek vissza hozzánk, a "biztonságos" menetbe - olyan pofák néztek rájuk a teraszról, hogy ez tűnt jobb választásnak. (Jó pár túlélőtől hallottam / olvastam már, miért masíroztak be anno önként, családtagjaikhoz,a "szabadságból" a gettóba...)

Üdv,
Pécsi Katalin irodalomtörténész, zsidő és feminista aktivista

Bánfalvy Veronika és Bánfalvy Ákos 2008.07.06. 16:54:38

nincs olyan, hogy ZSIDÓ, HOMOKOS (pardon "buzi" a "választékosabban" beszélők kedvéért), nincs cigány, nincs muszlim, nincs fehér-sárga, fekete, stb csak EMBER és embernek látszó tárgy...
a hangosak és dobálók --az utóbbiak csoportjába sorolandók.
Az EMBER onnét ismerszik meg, hogy még a gyomor- forgató és iszonyatot keltő meneteket sem dobálja meg nemesebb célokra hívatott élelmiszerekkel..

szász Anna 2008.07.06. 18:38:39

Természetesen aláírom.
Szász Anna újságíró

Végh Gábor 2008.07.06. 18:43:30

Őszínte leszek: tartózkodtam tegnap a melegfelvonulástól. A felvonulással nem igazán értettem egyet. De az ellentüntetők világossá tették, hogy kik mellett a helyem: azok mellett akiket gyaláznak, akiket támadnak. Én is aláírom a felhívást.

Lakos Dorottya, tanár 2008.07.06. 19:57:37

Ha már nem mentem el, legalább aláírom.

Havas Ágnes 2008.07.06. 20:48:23

Aláírom

mm 2008.07.07. 10:22:40

Aláírom. Borz-alom, hogy mi megy ebben az országban. Jó lenne, ha a normálisan gondolkodó emberek tudnák, hogy sokkal többen vannak, mint az abnormális őrjöngők, de az őrjöngőknek nincs mit félteniük, és mindenütt előtérbe kerülnek, ez társadalmi szinten viszont teljesen hamis optika.
Úgy értem mindezt, hogy nem szabad tőlük megijedni. Tulajdonképpen röhögni kellene rajtuk, az egyik ilyen csuklyás pl. azt ordította a kamerába (az indexen v. hol láttam), hogy milliókba kerül, hogy biztosítsák a menet épségét -- mármint őellenük.
Mindenkinek ajánlom a Coen testvérek O Brother Where Art Thou (Ó testvér, merre visz az utad) c. filmjének ku-klux-klános jelenetét, hogy merjünk röhögni (is).
Mesterházi Mónika

Vári Erzsébet 2008.07.07. 10:51:50

Én is aláirom a felhivást: támogatóként, barátaim, barátnőim iránt szolidaritásból és azért, mert elegem van a náciságból, ott voltam a felvonuláson is, és egyelőre még nem jutok igazán szóhoz az attrocitások miatt, ezért köszönöm az aláirásszervezést. Mónikának részben igaza van, nevetségesek is voltak az őrjöngők, de sajnos nemcsak azok. És végül is mi voltunk "ketrecben" a felvonulás idején és utána pár óráig, minket dobáltak meg és és minket akartak megfélemliteni --- minket akik szabadon és békében szeretnénk élni. De az agresszió miatt zártabb védelemre szorultunk. Ez sem volt akármilyen érzés. És nagyon unom már, /ez enyhe kifejezés!/ hogy nemzeti ünnepeken, békés felvonulások kisérőiként uralja a terepet, szétszedi a városomat, vidéken ártatlanok otthonait szedi szét brutálisan és gyerekeket is rettegésben tart ez a csürhe, és egyelőre tehetetlenül viseljük a bántalmakat. Ennek kapcsán felvetődik a kérdés: kinek vannak valóban szabadságjogai? Mert a "jogrend" és a politkai elit ezt egyelőre nem tette világossá. Kiváncsi leszek pl. arra is, hogy a most bezsuppolt 40 őrjöngővel mi lesz. De nemcsak velük van baj... Üdvözlettel:Vári Erzsébet

Vári Erzsébet 2008.07.07. 10:57:08

ui. Mélyen egyetértek Pécsi Kata hozzászólásával. Emiatt is volt rémisztő az egész, annak ellenére, hogy a felvonulókkal barátkoztunk, nagyon jót beszélgettünk. Vári Erzsébet műforditó, tanár.

gyarfasjudit 2008.07.07. 13:01:31

Gyárfás Judit, tanuló (támogató és meleg)

rapai ágnes 2008.07.07. 13:19:39

Minden ilyen esemény az egész ország őrült szégyene. Tiltakozom a rasszizmus és mindefajta diszkrimináció ellen.
Bán Zsófia, író, kritkus, egyetemi oktató

Bánfalvy Veronika és Bánfalvy Ákos 2008.07.07. 13:47:05

Csak a nőkben van meg a tiltakozáshoz kurázsi?? A férfiak jobb szeretnek maszk mögé rejtőzve kövekkel dobálódzni??? Cáfoljatok meg, kérlek, egy 4 unokás nagyi, aki nem tartozik a kisebbséghez, de még besorolhatják, ha pl. az x lábúak jőnek sorra.

rapai ágnes 2008.07.07. 20:40:35

Email Lángh Júliától:

"Közben befutott Pécsi Kata levele, hogy nézzük meg a honlapodat,
szolidaritasmeleghonfitarsainkkal,
kérlek szépen, ott is irjál alá,
a békés kis falumból hüledezve figyelem, micsoda őrület folyik itt.
Köszönöm a technikai segítségedet,
találkozunk szept 6-án
:::))) Júlia"

Andrassew Iván · http://www.andrassew.hu 2008.07.08. 00:28:54

Aláírom, persze, és ide teszem a fiam beszámolóját

Gaztett

Sok éve járok a pride-ra, mert neveltetésemből és világnézeti felfogásomból adódóan kiállok azokért az elvekért, amelyek az emberi méltóságot jelentik, legyenek azok vallási, etnikai, szexuális, vagy bármilyen nézetek, és nem mellesleg: a menetet többek között a barátaim is szervezik.
Évekig teljes nyugalomban telt a melegek és őket támogatók felvonulása, volt ugyan néhány mutogatós-beszólós, SZODOMA-molinós ellentüntető, de alig lehetett őket észrevenni a nyüzsgő büszke tömeg mellett.
Munkám miatt a könnygáztól és az undortól végigkönnyeztem az elmúlt évek szinte összes utcai harcát, de amit most láttam az mindennél gyalázatosabb volt: magukból kivetkőzött tudatlan és/vagy gonosz emberek minősíthetetlen gaztette.
Csak néhány dolog, ami vagy mellettem csapódott be, vagy a barátaimat találta el:
uborka, paradicsom, tojás, kiskő, nagykő, vizes palack, paradicsomsűrítmény-konzerv, acélcsavar anyával, Molotov-koktél és vajsavsugár, amit vízipuskából lőttek a tömegbe.
Ezek közül engem csak egy tojás súrolt és a sav fröccsent rám, bár abból elég sok, de azon kívül, hogy iszonytatóan büdös lettem, komolyabb bajom nem történt. De sok vérző sebet és agyondobált békés embert láttam.
Az operatőrök közül sokan úgy néztek ki, mint egy hatalmas rántotta, ami különösen felháborított, mert a munkájukat súlyos tárgyakkal végző, védekezésre alig képes emberekről van szó. De védekezni ezek ellen a senkiháziak ellen senki nem tudott. Nem is lehet a sunyin gyilkolni vágyó bűnözők ellen védekezni, maximum otthonmaradással, de az nem megoldás, mert akkor ők győznek és a demokrácia szenved vereséget.
Az elmúlt nap kétség kívül a legújabbkori magyar történelem egyik legsötétebb napja volt.
Ez mindannyiunk szégyene. De legalább a szivárvány szép volt.

Bosnyák Magda 2008.07.08. 12:09:37

Úgy gondolom, hogy a legvédtelenebb csoportok megfélelmítése ellen kell személyes jelenléttel tiltakozni, még akkor is, ha én valóban féltem és utáltam, hogy ketrecben kell vonulnom, ahelyett, hogy egy jó bulin, fesztiválon vehettem volna részt.
Vajon az ordibálók, dobálózok mitől félnek, hogy magukból kifordulva fenyegetnek és bántalmaznak olyan embereket, akik nekik semmit nem ártottak. Az számomra teljesen világos, hogy az atrocitásoknak a valósághoz semmi közük és épp ezért félelmetesek.

Szász András 2008.07.08. 13:58:41

Közös szégyenünk az, ami szombaton történt. Ma Magyarországon az ilyen, és ehhez hasonló események a „szólásszabadság” és a „szabad véleménynyílvánítás” alkotmányos, törvényes megnyílvánulásának számítanak. Ez az igazi szégyen. Elsősorban a magyar jogalkotás és jogalkalmazás szégyene, vagy inább bűne. De mindannyiunké, ha ezt hagyjuk. Sokkal hatásosabb, hatékonyabb tettekre lenne szükség, ki kell találnunk valamit!

Martinkovits Judit 2008.07.08. 15:41:00

Én nem akarom elhinni ami most van, én nem akarom látni, ami most látható, én nem akarom hallani, ami most hallható!
Valóban KÖZÖSEN kellene tennünk mindannyiunkért !!!! MOST!

Heindl Péter 2008.07.08. 16:53:06

Egyetértek a felhívással. És azzal is egyetértek, hogy nem szabad tovább hagyni, hogy nálunk "szabad véleménynyilvánítás" címén másokat fenyegetni, megdobálni, megverni, megalázni, terrorizálni lehessen.

Szegő Ágnes · http://www.timena.hu 2008.07.08. 19:24:02

Aláírom, mert mélységesen fel vagyok háborodva
Szegő Ágnes
történész

Roósz Annamária 2008.07.08. 20:40:51

Magam is részt vettem a felvonuláson, mélységesen felháboritanak az ott történtek.
Természetesen aláírom.

Maczné Pletser Ágnes 2008.07.09. 10:15:46

Ahol lehet tiltakozzunk!Elég volt!

Kovács Tamás · http://manguszta.weblapja.com 2008.07.09. 16:35:07

X
Kovács Tamás
webdesigner, meleg, felvonuló

ancsa68 2008.07.09. 16:45:15

aláírásom - részemről is.

ancsa68 2008.07.09. 16:46:28

jah, Niklesz Anita néven. persze.

Borbas Richard 2008.07.09. 18:52:15

nekem a tekintetek voltak ujak; soha eletemben ilyent nem lattam. ha nincs kordon es rendorsorfal a nacik megoltek volna bennunket. ezeket a tekinteteket latjak utoljara a csocselek altal meglincseltek, villanypoznara akasztottak, halalra rugdosottak. eddig azthittem ez tortenelem, masutt, masokkal, mashol, igen, de velunk ilyen itt es most nem tortenhet meg.

Bite Zsolt 2008.07.09. 20:18:21

egyetemista, melegfelvonuló

Szeretném megérni, hogy árpádsávos honfitársaim egyszer (talán a nem túl távoli jövőben) szégyenkezve gondoljanak vissza arra, amit műveltek 2008 július 5-én.

Bite Zsolt egyetemista, melegfelvonuló 2008.07.09. 20:30:36

Szeretném megérni, hogy árpádsávos honfitársaim egyszer (talán a nem túl távoli jövőben) szégyenkezve gondoljanak vissza arra, amit műveltek 2008 július 5-én.

Csendics Ivett 2008.07.09. 22:36:10

Aláírom! Szomorú hogy vannak ilyen emberk, amit tettek az undorító! Senkinek nincs joga ahhoz hogy egy másik emberrel így viseledjen. Már majdnem sírtam, nem tudom őket megérteni, pedig én is heteró vagyok.Egyszer élnék át amit a melegek, eléggé megalázva éreznék magukat.

Szabó Tünde 2008.07.10. 18:54:22

Még mindig az eszmélés állapotában.
Eddig arctalan támogatóként, barátaimért, embertársaim jogaiért.
Jövőre azért is ott leszek veletek.
Tisztelet a felvonulóknak!

dr. Solt János 2008.07.11. 15:53:02

Aláírom. Jó lenne, ha 8 millióan írnák alá, valamennyi magyar választópolgár.

dr. Solt Jánosné 2008.07.11. 15:58:08

Aláírom. Az itt elhangzott szavak, látott és érzett gesztusok, tekintetek mély sebeket ejtettek minden EMBEREN, nem szabad engednünk, hogy ők uralják az életünket, nem szabad félnünk, meg kell mutatnunk, hogy mi vagyunk többen és erősek, bátrak vagyunk.

Kovács Tímea 2008.07.11. 19:56:34

Aláírom.

Szekeres-Varsa Vera 2008.07.11. 20:32:08

"...az ország megvadult s egy rémes végzeten
vigyorgott ---- és mocsoktól részegen"

Ne várjuk meg, amíg a -t is idéznünk kell!
Mi, demokraták vagyunk sokkal-sokkal többen, meg kell mutatkoznunk.

Veress Mariann 2008.07.12. 15:42:57

Tegyünk meg mindent annak érdekében, mi a hallgatag többség, hogy ne a tudatlanok agressziója uralja ezt az országot, hogy ne kelljen szégyenkeznünk és nyugodtan békében élhessünk.

Schuller Mária 2008.07.13. 13:28:52

aláírom

Solt Iván 2008.07.13. 18:00:48

Természetesen aláírom: Solt Iván, kémikus

Surányi Vera 2008.07.16. 20:39:58

Teljes szivemből támogatom a felhivást, türhetetlen a kétértelműség, az elhallgatás, a szemérmes félrenézés, a megfélemlités, türhetetlen, hogy ebben az országban mindez lehetséges.
Surányi Vera

Ungváry Rudolf 2008.07.18. 22:20:20

Nem ismétlem, amit a romaszolidaritás blogjában írtam. Azzal egészítem ki, hogy nem veszek részt olyasmiben, melyben nem válik egyértelműen világossá: nem vagyok szolidáris se a homoszexuálisokkal, sem az elesett romák (tehát nem minden roma, és nem "a" roma!) borzalmas kultúrálatlanságával. Ugyan mindkettőért súlyosan felelős a társadalom egésze (beleértve az érintetteket is, mert azért felelősségük nekik is van, még ha nem is mosható össze a különféle felelősség); ezen belül bizonyára valamiféle felelősség engem is terhel, de e felelőség vállalásából nem feltétlenül a szolidaritás következik. Nem szolidaritásból, hanem a zsidó-keresztény műveltség elleni, ezúttal neonáci formában megjelenő lázadás ellenében kívánok fellépni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.28. 12:17:24

én is aláírom a bántalmazást.
teljesen egyetértek vele

adolf hitler
süti beállítások módosítása